Θαύματα του διαστήματος: Ο πλανήτης όπου βρέχει κόκκους άμμου

Θαύματα του διαστήματος: Ο πλανήτης όπου βρέχει κόκκους άμμου

Ο διαστημικός τηλεσκόπιο James Webb της NASA ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη στον αστερισμό της Παρθένου, ο οποίος βρέχεται από κόκκους άμμου. Ο Wasp-107b, ένας πλανήτης απομακρυσμένος 200 έτη φωτός, έχει τραβήξει την προσοχή των αστρονόμων λόγω του μεγέθους του και των ασυνήθιστων χαρακτηριστικών του.

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο James Webb παρέχουν μια νέα προοπτική για αυτόν τον μοναδικό εξωπλανήτη. Αποκαλύπτουν έναν κόσμο με πυριτική άμμο και βροχή, υψηλές θερμοκρασίες και ανεμοθύελλες, παρέχοντας μια μυρωδιά καμένου σπίρτου λόγω του διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρά του. Αυτές οι παρατηρήσεις αποτελούν πρωτόγνωρη ευκαιρία να μελετηθεί ένας απίθανος και εξωτικός κόσμος εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Wasp-107b ανακαλύφθηκε το 2017 καθώς οι αστρονόμοι εντόπισαν περιοδικές διακυμάνσεις του φωτός καθώς ο πλανήτης περνούσε μπροστά από το άστρο. Το τηλεσκόπιο James Webb επεκτείνει αυτές τις παρατηρήσεις περιλαμβάνοντας ανάλυση του αστρικού φωτός που διαπερνά την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Αυτή η ανάλυση αποκαλύπτει τα αέρια που υπάρχουν στον πλανήτη, αφού τα διαφορετικά στοιχεία απορροφούν διαφορετικά μήκη κύματος.

Ο Wasp-107b, με παρόμοια μάζα με τον Ποσειδώνα αλλά με μέγεθος σχεδόν όσο ο Δίας, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για το τηλεσκόπιο James Webb να μελετήσει λεπτομερώς την ατμόσφαιρά του. Ο κεντρικός στόχος του τηλεσκοπίου είναι να αναλύσει τις ατμόσφαιρες των απομακρυσμένων π