Ερευνητές αναπτύσσουν τεχνολογία για την ανίχνευση μέθης από τη φωνή μας

Ερευνητές αναπτύσσουν τεχνολογία για την ανίχνευση μέθης από τη φωνή μας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν τρόπο να ανιχνεύουν τη μέθη με βάση τις αλλαγές στην ένταση και τη συχνότητα της φωνής μας. Αυτό τους επιτρέπει να προβλέψουν εάν κάποιος έχει πιει πέρα από τα όρια εκείνα που επιτρέπουν να εκτελούν καθήκοντα που απαιτούν συγκέντρωση και ακρίβεια.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs, οι ερευνητές κατέγραψαν τη φωνή 18 ατόμων, οι οποίοι λύνανε ένα γλωσσοδέτη. Στη συνέχεια, χορηγήθηκε σε αυτούς υψηλή ποσότητα αλκοόλ και ζητήθηκε να επαναλάβουν το γλωσσοδέτη και να συνεχίσουν να το κάνουν κάθε μία ώρα. Η φωνή τους αναλύθηκε σε σχέση με τις αλλαγές στην ένταση και τη συχνότητα του ήχου.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς ένα εκπαιδευμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κατόρθωσε να προσδιορίσει με ακρίβεια 98% το επίπεδο μέθης των ατόμων με βάση τη φωνή τους.

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Μπράιαν Σουφολέτο, σχολίασε ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς για την προστασία των ανθρώπων που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Ένα πιθανό παράδειγμα είναι η ανάπτυξη μιας συσκευής που θα κλειδώνει και ξεκλειδώνει αυτόματα το αυτοκίνητο μας, με βάση το αποτέλεσμα του φωνητικού τεστ.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η προηγμένη τεχνολογία θα βοηθήσει στον περαιτέρω περιορισμό των ατυχημάτων που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και θα προστατεύσει την ασφάλεια του κοινού.

Συχνές ερωτήσεις

  1. Πώς λειτουργεί ακριβώς αυτή η τεχνολογία ανίχνευσης μέθης;

    Η τεχνολογία αναλύει τις αλλαγές στην ένταση και τη συχνότητα της φωνής μας για να προσδιορίσει το επίπεδο μέθης.

  2. Ποια είναι η ακρίβεια αυτής της τεχνολογίας;

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η τεχνολογία επιτυγχάνει ακρίβεια 98% στον προσδιορισμό του επιπέδου μέθης.

  3. Μπορεί αυτή η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί σε άλλους τομείς;

    Ναι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλούς τομείς για την προστασία των ανθρώπων που έχουν πιει υπερβολικά.