“Απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη: Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της 72ης πτήσης”

“Απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη: Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της 72ης πτήσης”

Κατά τη διάρκεια της 72ης πτήσης του ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη, η NASA έχασε την επικοινωνία του με το ρόβερ Perseverance. Παρόλο που το Ingenuity πραγματοποίησε επιτυχώς την πτήση στα 12 μέτρα ύψος, η επικοινωνία μεταξύ των δυο μηχανημάτων διακόπηκε πριν από την προσγείωση.

Οι ομάδες ανάλυσης της NASA προσπαθούν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία μεταξύ του Ingenuity και του Perseverance, εξετάζοντας τα διαθέσιμα δεδομένα και σκεφτόμενοι τα επόμενα βήματα. Την παρούσα στιγμή, το ρόβερ δεν μπορεί να οπτικοποιήσει το ελικόπτερο, αλλά διερευνάται η πιθανότητα να προσεγγίσει την περιοχή για μια οπτική επιθεώρηση.

Το Ingenuity, που ζυγίζει 1,8 κιλά, αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει μόνο πέντε πτήσεις. Ωστόσο, η αποστολή του ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με το ελικόπτερο να διατρέχει συνολική απόσταση 17 χιλιομέτρων και να φτάνει σε μέγιστο ύψος 24 μέτρων.

Η αξιοσημείωτη μακροβιότητα του Ingenuity είναι εκπληκτική, αν αναλογιστούμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το ψύχος της αρειανής νύχτας και να εξαρτάται αποκλειστικά από τη φόρτιση των μπαταριών του μέσω των ηλιακών πάνελ. Έτσι, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό σύντροφο του ρόβερ Perseverance, η αποστολή του οποίου είναι να εντοπίσει ενδείξεις αρχαίας ζωής στον Άρη.

Παρά την προσωρινή απώλεια της επικοινωνίας, το Ingenuity διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη του πλανήτη μας γείτονα. Προσδίδει νέα αξία στην εξερεύνηση του διαστήματος και αποτελεί παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί με την επιμονή και την καινοτομία των επιστημόνων και μηχανικών στη NASA.

Με πληροφορίες από APE-MPE, AFP

Ερωτήσεις συχνά επαναλαμβανόμενες (FAQs) για το Ingenuity και την απώλεια επικοινωνίας με το Perseverance στον Άρη:

1. Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της 72ης πτήσης του Ingenuity;
Κατά τη διάρκεια της 72ης πτήσης του Ingenuity, η NASA έχασε την επικοινωνία του με το ρόβερ Perseverance.

2. Πόσο υψηλά πέταξε το Ingenuity;
Το Ingenuity κατάφερε να πετάξει σε ύψος 12 μέτρων στην 72η του πτήση.

3. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ του Ingenuity και του Perseverance;
Αυτή τη στιγμή, οι ομάδες ανάλυσης της NASA προσπαθούν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο μηχανημάτων εξετάζοντας τα διαθέσιμα δεδομένα και σκεφτόμενοι τα επόμενα βήματα. Το Perseverance δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να οπτικοποιήσει το Ingenuity, αλλά εξετάζεται η πιθανότητα να προσεγγιστεί η περιοχή για μια οπτική επιθεώρηση.

4. Πόσες πτήσεις ήταν αρχικά προγραμματισμένες για το Ingenuity;
Αρχικά, ήταν προγραμματισμένες μόνο πέντε πτήσεις για το Ingenuity.

5. Ποια ήταν η απόσταση που διάνυσε το Ingenuity και το μέγιστο ύψος που έφτασε;
Το Ingenuity διάνυσε συνολική απόσταση 17 χιλιομέτρων και έφτασε σε ένα ύψος 24 μέτρων.

Ορισμοί και ακρωνύμια:

– Ingenuity: Το Ingenuity είναι το ελικόπτερο που έχει σταλεί στον Άρη από τη NASA ως μέρος της αποστολής Mars Perseverance. Ιδρύθηκε για να εξερευνήσει τον επανδρωμένο πλανήτη και να πειραματιστεί με νέες τεχνολογίες.

– Perseverance: Το Perseverance είναι ένας ρόβερ που έχει σταλεί στον Άρη από τη NASA. Η αποστολή του είναι να διερευνήσει την επιφάνεια του πλανήτη για ίχνη ύπαρξης παλαιάς ζωής.

Συνιστώμενοι σχετικοί σύνδεσμοι:

Επίσημη ιστοσελίδα Ingenuity στο NASA.gov
Επίσημη ιστοσελίδα Perseverance στο NASA.gov