Ευάλωτα iPhone με iOS 17: Νέα ανακάλυψη από ερευνητές ασφαλείας

Ευάλωτα iPhone με iOS 17: Νέα ανακάλυψη από ερευνητές ασφαλείας

Μια πρόσφατη ανακάλυψη από ερευνητές ασφαλείας έδειξε ότι τα iPhone που έχουν ενημερωθεί στο iOS 17 είναι ευάλωτα σε μια επικίνδυνη επίθεση μέσω Bluetooth. Αυτή η ευπάθεια επιτρέπει σε κακόβουλους επιτιθέμενους να προκαλέσουν το κρασάρισμα του τηλεφώνου μέσω μιας συσκευής που ονομάζεται Flipper Zero.

Ο επιτιθέμενος χρησιμοποίησε το Flipper Zero, ένα προσαρμοσμένο hardware και software, για να στείλει ειδοποιήσεις Bluetooth χαμηλής ενέργειας σε κοντινά iPhone που τρέχουν iOS 17. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν την υπερφόρτωση των τηλεφώνων και να τα οδηγήσουν σε επανεκκίνηση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ευπάθεια δεν επηρεάζει τα iPhone με παλαιότερες εκδόσεις του iOS, όπως το iOS 16. Αυτό υποδηλώνει ότι μια αλλαγή στην τελευταία ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος έχει καταστήσει τα iPhone πιο ευάλωτα σε αυτού του είδους τις επιθέσεις.

Επιπλέον, αυτού του είδους οι επιθέσεις μπορούν να εκτελεστούν και σε συσκευές Android και φορητούς υπολογιστές με Windows. Χρήστες Android μπορούν να προστατευτούν απενεργοποιώντας την ειδοποίηση για την κοντινή κοινή χρήση, ενώ οι χρήστες iPhone μπορούν να απενεργοποιήσουν το Bluetooth για προσωρινή προστασία.

Ωστόσο, οι χρήστες που χρησιμοποιούν τακτικά ένα Apple Watch ή ακουστικά Bluetooth μπορεί να δυσκολευτούν να απενεργοποιήσουν το Bluetooth. Έτσι, αξίζει να εξεταστεί η προσωρινή απενεργοποίηση του Bluetooth σε τοποθεσίες όπου υπάρχει κίνδυνος χρήσης του Flipper Zero. Εν τω μεταξύ, αναμένεται η κυκλοφορία μιας ενημέρωσης από την Apple για το iOS 17 που θα διορθώσει αυτές τις ευπαθείες.

Συχνές ερωτήσεις:

Τι είναι το Flipper Zero;

Το Flipper Zero είναι μια συσκευή με προσαρμοσμένο hardware και software που μπορεί να αλληλεπιδράσει με ένα ευρύ φάσμα συσκευών μέσω Bluetooth, όπως iPhone, γκαραζόπορτες, συσκευές RFID, κάρτες NFC, συσκευές υπερύθρων και άλλες.

Πώς μπορώ να προστατευτώ από αυτές τις επιθέσεις;

Για τους χρήστες iPhone που τρέχουν iOS 17, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι η απενεργοποίηση του Bluetooth. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ανεφάρμοστο για όσους χρησιμοποιούν τακτικά αξεσουάρ όπως το Apple Watch ή ακουστικά Bluetooth. Επιπλέον, οι χρήστες Android μπορούν να απενεργοποιήσουν την ει