Η Σφήκα-Ζόμπι: Μια Ανατριχιαστική Ιστορία από τον Κόσμο των Εντόμων

Η Σφήκα-Ζόμπι: Μια Ανατριχιαστική Ιστορία από τον Κόσμο των Εντόμων

Η φύση είναι γεμάτη με ανατριχιαστικά φαινόμενα και η Εξέλιξη, φαίνεται, ήταν σε διαβολική διάθεση όταν δημιούργησε αυτή τη μικροσκοπική σφήκα-ζόμπι. Η Ampulex compressa, μια σφήκα-μαρτυρία της μακάβριας και τρομακτικής φύσης του κόσμου μας, εξειδικεύεται στο να τρώει ζωντανές κατσαρίδες από μέσα προς τα έξω, ξεκινώντας από την καρδιά τους.

Σε μια πραγματικά μακάβρια ιστορία φρίκης, οι θηλυκές σφήκες Α. compressa δαγκώνουν τις αμερικανικές κατσαρίδες (Periplaneta americana) και τις μετατρέπουν σε άβουλα ζόμπι. Στη συνέχεια, αρπάζουν το θύμα από τις κεραίες του, το σέρνουν στο λαγούμι τους και γεννούν μέσα του ένα αβγό, πριν τελικά σφραγίσουν την είσοδο της τρύπας. Μετά από έξι ημέρες, η προνύμφη σφήκα εκκολάπτεται και αρχίζει να τρώει το θύμα της.

Αυτό το πιο αποτρόπαιο θέαμα παρατηρείται σε πολλά είδη σφήκας παγκοσμίως, αλλά η Α. compressa φαίνεται να ξεχωρίζει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Current Biology.

Ο ερευνητής Κένεθ Κατάνια από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιτ στο Τενεσί, ο οποίος υπογράφει τη μελέτη, δήλωσε ότι η σφήκα-ζόμπι «πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά της κατσαρίδας και την τρώει». Αυτό επιβεβαιώνεται από την παρατήρηση ότι, αφού φάει την καρδιά, το παράσιτο αρχίζει να μασελά την τραχεία της κατσαρίδας, το αντίστοιχο των πνευμόνων της. Αυτό οδηγεί στη διάχυση αέρα από το