Μια καινοτόμα ίνα που αλλάζει σχήμα με τη θερμοκρασία: Το FibeRobo

Μια καινοτόμα ίνα που αλλάζει σχήμα με τη θερμοκρασία: Το FibeRobo

Φανταστείτε μια ίνα που αλλάζει σχήμα όταν θερμαίνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ρούχων που αλλάζουν σχήμα γρήγορα και αθόρυβα. Αυτή είναι η ιδέα που έχουν προωθήσει ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το Πανεπιστήμιο Northeastern στις ΗΠΑ. Με τη χρήση ελαστομερούς υγρών κρυστάλλων (LCE), δημιούργησαν ένα υλικό μεταμορφώσιμο που προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Οι ερευνητές περιγράφουν το LCE ως μια στοίβα από μικροσκοπικά σωματίδια υγρού κρυστάλλου που κινούνται όπως το νερό. Όμως, όταν ακινητοποιούνται, ευθυγραμμίζονται με οργανωμένο τρόπο. Με βάση αυτήν την ιδιότητα, η ίνα μπορεί να αλλοιώσει το σχήμα της ανάλογα με τη θερμοκρασία. Όταν έρχεται σε επαφή με υψηλή θερμοκρασία, τα μόριά των κρυστάλλων υγροποιούνται και προκαλούν τη συστολή της ίνας. Από την άλλη πλευρά, σε χαμηλή θερμοκρασία, η ίνα αναπτύσσεται.

Με αυτήν την τεχνολογία, η ομάδα δημιούργησε το FibeRobo, μια ίνα που μπορεί να υφαθεί σε ρούχα χρησιμοποιώντας τις κλασικές τεχνικές κατασκευής υφασμάτων. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ίνα μπορεί να συστέλλεται έως και κατά 40% χωρίς να καθυστερεί ή να καταστρέφεται, καθιστώντας την ηλικία και τον χρόνο χρήσης της μεγαλύτερο από άλλα αντίστοιχα υλικά.

Οι εφαρμογές του FibeRobo είναι ευρείες, από ρούχα επιδόσεων και αθλητική ένδυση ως ιατρικά υλικά και ρομποτικά συστήματα. Με