Έχουν τα ουράνια σώματα ήχο;

Έχουν τα ουράνια σώματα ήχο;

Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ότι, αν και το διάστημα συνήθως είναι σιωπηλό, μερικά ουράνια σώματα μπορούν να εξέπεμπουν ήχους. Τα ουράνια σώματα αυτά παράγουν κύματα πλάσματος, τα οποία αν μεταφραστούν σε ήχο, μπορούν να ακουστούν από ανθρώπους.

Καθώς ηλεκτρόνια παγιδεύονται σε γραμμές μαγνητικού πεδίου γύρω από ουράνια σώματα, όπως πλανήτες, σχηματίζονται κύματα πλάσματος. Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει ότι, αν μπορούσαμε να ακούσουμε αυτά τα κύματα πλάσματος, ορισμένα ουράνια σώματα θα ακουγόντουσαν σαν εκκωφαντική κραυγή. Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί ότι ο Ήλιος θα ακουγόταν σαν ένας βρυχηθμός στα 100db.

Ο πρώτος ήχος από το διάστημα καταγράφηκε από τον αστρονόμο Karl Guthe Jansky το 1932. Με τη βοήθεια ενός ειδικού ραδιοτηλεσκοπίου, κατάφερε να ανιχνεύσει τους ήχους που προέρχονταν από τον Γαλαξία μας. Οι πηγές αυτών των ηχητικών σημάτων είναι ποικίλες, από πλανήτες μέχρι γαλαξίες.

Παρόλο που ο ήχος δεν μπορεί να διαδοθεί στο διάστημα όπως στη γη, οι αστρονόμοι έχουν καταφέρει να μας προσφέρουν μια ιδέα για το πώς θα ακουγόταν το διάστημα αν μπορούσαμε να ακούσουμε τους ήχους του. Μπορείτε να ακούσετε μια πλήρη playlist με τους ήχους του διαστήματος στην ιστοσελίδα της NASA.

FAQ:
Q: Μπορούμε να ακούσουμε το διάστημα;
A: Μπορούμε να ακούσουμε ορισμένα ουράνια σώματα αν μεταφράσουμε τα κύματα πλάσματος σε ήχο.

Q: Ποια ουράνια σώματα παράγουν ήχους;
A: Οι πλανήτες, οι αστέρες και άλλοι γαλαξίες μπορούν να παράγουν ήχους.

Q: Πώς έχουν εγγραφεί οι ήχοι του διαστήματος;
A: Ο πρώτος ήχος από το διάστημα καταγράφηκε το 1932 από τον αστρονόμο Karl Guthe Jansky. Από τότε, οι αστρονόμοι έχουν καταγράψει πολλούς ήχους από διάφορες πηγές στο διάστημα.

Q: Πού μπορούμε να ακούσουμε τους ήχους του διαστήματος;
A: Η NASA έχει ανεβάσει μια ολοκληρωμένη playlist με τους ήχους του διαστήματος στην ιστοσελίδα της. Μπορείτε να τους βρείτε εκεί.