Η νέα πολιτική της Xiaomi καταργεί το ξεκλείδωμα των bootloaders στα νέα smartphone της

Η νέα πολιτική της Xiaomi καταργεί το ξεκλείδωμα των bootloaders στα νέα smartphone της

Η Xiaomi επιβάλλει περιορισμούς στους χρήστες της που επιθυμούν να τροποποιήσουν ή να κάνουν “rooting” στις συσκευές της που τρέχουν το νέο HyperOS. Αυτή η αλλαγή φέρνει αντίθετα αποτελέσματα σε σύγκριση με την προηγούμενη πολιτική της εταιρείας.

Το ξεκλείδωμα του bootloader προσφέρει στους χρήστες πλήρη πρόσβαση και έλεγχο του λειτουργικού συστήματος και επιτρέπει την εγκατάσταση προσαρμοσμένων λειτουργικών συστημάτων, “rooting” και άλλες τροποποιήσεις. Μέχρι πρόσφατα, η Xiaomi προσέφερε τη δυνατότητα ξεκλειδώματος του bootloader, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η κατοχή ενός λογαριασμού Xiaomi συνδεδεμένου με τη συσκευή.

Ωστόσο, με το νέο HyperOS, το ξεκλείδωμα του bootloader έρχεται απενεργοποιημένο από προεπιλογή. Η θέσπιση αυτού του περιορισμού γίνεται με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της συσκευής. Παρόλα αυτά, αυτή η κίνηση προκαλεί αντιδράσεις, καθώς για χρόνια οι συσκευές της Xiaomi με το MIUI υποστήριζαν το ξεκλείδωμα του bootloader χωρίς προβλήματα.

Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι η Xiaomi έχει επιβάλει αυστηρά κριτήρια για το ξεκλείδωμα του bootloader. Οι χρήστες πρέπει να είναι μέλη επιπέδου 5 στο κινεζικό φόρουμ της εταιρείας, κάτι που απαιτεί πολλές αναρτήσεις στο πέρασμα του χρόνου. Παρόλα αυτά, αυτή η άδεια ισχύει μόνο για ένα χρόνο και επιτρέπει το ξεκλείδωμα μόνο 3 συσκευών. Οι χρήστες που δεν πληρούν αυτά τα νέα απαιτητικά κριτήρια δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν το bootloader στις συσκευές τους, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα προσαρμογής και τροποποίησης του HyperOS smartphone.

Η Xiaomi αναφέρει ότι οι συσκευές με ξεκλείδωτο bootloader δεν θα λαμβάνουν ενημερώσεις του HyperOS, αν και οι περισσότεροι χρήστες που ξεκλειδώνουν τη συσκευή τους επιθυμούν όντως τοποθέτηση προσαρμοσμένων λειτουργικών συστημάτων. Όμως, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ενοχλητική για όσους θέλουν να είναι ενημερωμένοι με τις επίσημες αναβαθμίσεις της Xiaomi.

Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν προς το παρόν μόνο για την αγορά της Κίνας, αλλά αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες αγορές κατά την παγκόσμια κυκλοφορία του HyperOS στις συσκευές Xiaomi στις αρχές του 2024.

Η αλλαγή αυτή ακυρώνει ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχώριζε τις συσκευές της Xiaomi και απο