Μια νέα ανακάλυψη: Η αρχαιότερη μαύρη τρύπα στον γαλαξία

Μια νέα ανακάλυψη: Η αρχαιότερη μαύρη τρύπα στον γαλαξία

Αποκαλυπτήρια έκανε μια φανταστική ανακάλυψη η NASA, καθώς δύο διαστημικά τηλεσκόπια ανακάλυψαν μια γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός μακρινού γαλαξία, η οποία σχηματίστηκε μόλις 470 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την εξερεύνηση της προέλευσης των μαύρων τρυπών στο σύμπαν.

Τα διευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των εξαιρετικά μεγάλων μαύρων τρυπών στα πρώιμα στάδια του Σύμπαντος, ενώ θέτουν υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση αστέρων.

Η μαύρη τρύπα που εντοπίστηκε βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία και έχει ηλικία 13,2 δισεκατομμυρίων ετών. Συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι έχει μάζα παρόμοια με αυτή του γαλαξία της φιλοξενίας της.

Σε αρχαιότερες παρατηρήσεις, οι επιστήμονες έπιαναν την υπόθεση ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες δημιουργούνται σταδιακά από την απορρόφηση υλικού από το περιβάλλον τους. Ωστόσο, η παρούσα ανακάλυψη προτείνει την πιθανότητα ότι οι μαύρες τρύπες σχηματίζονται απευθείας από τη βαρυτική κατάρρευση ενός γιγάντιου σύννεφου αερίου, το ίδιο μηχανισμό που δημιουργεί νέα άστρα.

Η επερχόμενη αποστολή του τηλεσκοπίου James Webb είναι ανυπομονησίας γεμάτη, καθώς αυτό το τηλεσκόπιο θα κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ στο Σύμπαν και ελπίζεται να αποκαλύψει περισσότερα παραδείγματα