Μια νέα προοπτική: Η επιρροή της μουσικής στον εγκέφαλο

Μια νέα προοπτική: Η επιρροή της μουσικής στον εγκέφαλο

Ένα κλασικό κομμάτι των Pink Floyd, το “The Great Gig in the Sky”, από το άλμπουμ “Dark Side of the Moon” του 1973, έχει χρησιμοποιηθεί για να μελετηθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Σε ένα εργαστήριο στο Dolby Screening Room στο Soho, μια ομάδα τυχερών ατόμων συμμετείχε σε αυτήν τη μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Pollen Audio Group τον Οκτώβριο του 2021, στα κεντρικά γραφεία της Dolby στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες καταγράφηκαν με ηλεκτροδότηση και μετρήθηκε η εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ακρόασης του κομματιού.

Οι αποτελέσματα αυτής της μελέτης έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία οπτικών αναπαραστάσεων της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά την ακρόαση μουσικής σε Dolby Atmos. Η εταιρεία Dolby παρουσίασε μια από αυτές τις οπτικές αναπαραστάσεις, όπου τα σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό της νύχτας, δημιουργώντας ένα θυελλώδες τοπίο με αστραπές και σκοτάδι που αντανακλούν τη συναισθηματική διέγερση.

Ο Richard Warp, ένας από τους ερευνητές, ανέφερε ότι αυτού του είδους οι οπτικές αναπαραστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη δημιουργία εξατομικευμένων εικόνων σε πραγματικό χρόνο σε πλατφόρμες ροής. Ενδεχομένως, τα ακουστικά του μέλλοντος μπορούν να εξοπλιστούν με μη παρεμβατικά ηλεκτρόδια για μια πιο εξατομικευμένη οπτικοακουστική εμπειρία.

FAQ:
Τι κομμάτι των Pink Floyd μελετήθηκε;
Το κομμάτι που μελετήθηκε ήταν το “The Great Gig in the Sky” από το άλμπουμ “Dark Side of the Moon” του 1973.

Ποια ήταν η μέθοδος της μελέτης;
Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια στο κρανίο τους για να καταγραφεί η εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ακρόασης του κομματιού.

Ποια είναι η χρησιμότητα των αποτελεσμάτων της μελέτης;
Τα αποτελέσματα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία οπτικών αναπαραστάσεων της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά την ακρόαση μουσικής σε Dolby Atmos.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία στο μέλλον;
Οι οπτικές αναπαραστάσεις που προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξατομικευμένες εικόνες σε πραγματικό χρόνο σε πλατφόρμες ροής, προσφέροντας μια πιο εξατομικευμένη οπτικοακουστική εμπειρία.