Η συστηματική γυμναστική: Πολλά οφέλη αλλά υπερβολή με μέτρο

Η συστηματική γυμναστική: Πολλά οφέλη αλλά υπερβολή με μέτρο

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, η συστηματική γυμναστική προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Πρέπει όμως να λαμβάνεται υπόψη ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Σύμφωνα με τη μελέτη που διενήργησαν επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια δύσκολη προπόνηση είναι αρκετή για να διαταραχθούν σημαντικοί δείκτες της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η εξασθένηση του ανοσοποιητικού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ειδικά σε επαγγελματίες με απαιτητική σωματική εργασία. “Πολύ γυμνασμένοι άνθρωποι, όπως οι πυροσβέστες και οι αθλητές, μπορεί να είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού μετά από έντονη γυμναστική”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής από το Εθνικό Εργαστήριο Pacific Northwest (PNNL) των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη προκειμένου να διερευνήσουν ακόμα περισσότερο αυτό το θέμα. Ζήτησαν από 11 δασοπυροσβέστες να προπονηθούν σκληρά για 45 λεπτά, διασχίζοντας τρέχοντας απόσταση 20 χιλιομέτρων σε λοφώδες έδαφος, φέροντας εξοπλισμό βάρους 20 κιλών.

Μετά την προπόνηση, συνέλεξαν δείγματα αίματος, ούρων και σιέλου από τους εθελοντές και τα εξέτασαν. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρ