Περιορίστες στο sideloading, πληρωμή για εφαρμογές από άγνωστες πηγές: Οι σχεδιασμοί της Apple για το μέλλον

Περιορίστες στο sideloading, πληρωμή για εφαρμογές από άγνωστες πηγές: Οι σχεδιασμοί της Apple για το μέλλον

Η Apple αντιμετωπίζει την πρόκληση που ερχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ετοιμάζει το έδαφος για αλλαγές στο iOS και το App Store της. Σύμφωνα με νέα αναφορά, η εταιρία προτίθεται να επιβάλει περιορισμούς στο sideloading ενώ θα απαιτεί πληρωμή για τις εφαρμογές που προέρχονται από άγνωστες πηγές.

Σύμφωνα με το The Wall Street Journal, οι περιορισμοί στο sideloading εφαρμογών θα είναι αυστηροί και θα επιβάλλονται από την ίδια την Apple. Επιπλέον, η εταιρία σχεδιάζει να χρεώνει τους χρήστες για την εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές, μια πρακτική που στο Android είναι δωρεάν.

Τα σχέδια αυτά αποτελούν αντίδραση της Apple στη νέα νομοθεσία που προβλέπει το Digital Markets Act (DMA) και απαιτεί περισσότερη ανοικτότητα στο iOS και τα App Stores. Ο στόχος της Apple είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το sideloading και να δημιουργήσει εμπόδια για την εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Apple εξετάζει διάφορες επιλογές για τη χρέωση των χρηστών. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι χρήστες θα πρέπει να πληρώνουν για κάθε εγκατάσταση μιας “ξένης” εφαρμογής ή αν θα πρέπει να εγγραφούν σε μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία.

Το Digital Markets Act έχει ως στόχο να αλλάξει το τοπίο των εφαρμογών και των developers. Οι δημιουργοί εφαρμογών θα έχουν περισσότερη ελευθερία, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν συστήματα πληρωμών τρίτων και να αποφεύγουν τις χρεώσεις που επιβάλλει η Apple.

Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας της Apple, ωστόσο ο τρόπος εφαρμογής αυτών των αλλαγών παραμένει αβέβαιος. Η Apple είναι αντιδραστική στις αλλαγές και προσπαθεί να διατηρήσει τους χρήστες εντός του οικοσυστήματος της, εμποδίζοντας την ανεξάρτητη εγκατάσταση εφαρμογών και χρεώνοντας για τις εφαρμογές από άγνωστες πηγές.

Συχνές Ερωτήσεις:

1. Τι προκαλεί την πρόκληση για την Apple;

2. Ποια είναι τα σχέδια της Apple σχετικά με το sideloading και την εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές;

3. Τι είναι το Digital Markets Act (DMA) και ποιος το προτάθηκε;

4. Τι αλλαγές φέρνει το DMA στο τοπίο των εφαρμογών και των developers;

5. Ποιος αποφασίζει για τις αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας της Apple και ποιος είναι ο στόχος της εταιρίας;

Ορισμοί:

– sideloading: Η εγκατάσταση εφαρμογών σε μια συσκευή χωρίς την επίσημη πλατφόρμα διανομής τους. Στην περίπτωση της Apple, συνήθως αναφέρεται στην εγκατάσταση εφαρμογών στο iOS χωρίς να περάσουν από το App Store.

– App Store: Η επίσημη πλατφόρμα διάθεσης εφαρμογών για τους χρήστες των συσκευών της Apple.

– Digital Markets Act (DMA): Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτεί περισσότερη ανοικτότητα σε σχέση με το iOS και τα App Stores και περιορίζει τις πρακτικές που επιβάλλονται από την Apple.

Προτεινόμενοι σύνδεσμοι:

apple.com: Επίσημη ιστοσελίδα της Apple.

eugdpr.org: Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

ec.europa.eu: Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά.