Πώς η αισιοδοξία επηρεάζει την υγεία μας

Πώς η αισιοδοξία επηρεάζει την υγεία μας

Όλοι θέλουμε να είμαστε κοντά σε αισιόδοξους ανθρώπους, που έχουν καλή διάθεση και είναι σίγουροι για το μέλλον, αποπνέοντας θετική αύρα και καλόβολη συμπεριφορά. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το μόνο προσόν τους. Όπως δείχνουν έρευνες, οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο και με περισσότερη υγεία.

Σε πρόσφατη έκθεση της ψηφιακής πλατφόρμας JAMA Network, καρδιολόγοι και ειδικοί της επιστήμης της συμπεριφοράς ενώθηκαν για να μελετήσουν τη σχέση αισιοδοξίας, καρδιαγγειακών προβλημάτων και θνησιμότητας. Η έρευνα περιλάμβανε πάνω από 15 μελέτες και συμμετείχαν συνολικά σχεδόν 230.000 άνθρωποι, κάνοντας τα αποτελέσματα υψηλά αξιόπιστα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή στηθάγχη σε σύγκριση με τους απαισιόδοξους.

Μια άλλη μελέτη, που διήρκεσε χρόνια, έδειξε παρόμοια ευρήματα. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας των συμμετεχόντων και ανακάλυψαν ότι οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν περίπου 15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιεινές συνήθειες, όπως η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος. Αντίθετα, η απαισιοδοξία οδηγεί σε φλεγμονές και μεταβολικά προβλήματα όπως ο διαβήτης.

Επομένως, το μήνυμα είναι απλό: Η υγεία μας θα είναι καλύτερη αν μπορούμε να κοιτάξουμε τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων. Καλό θα ήταν να καλλιεργούμε μια αισιόδοξη στάση ζωής και να αποφεύγουμε την απαισιοδοξία.

Συχνές ερωτήσεις:

1. Τι είναι η αισιοδοξία;

Η αισιοδοξία είναι η θετική προσδοκία ή πεποίθηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στο μέλλον και ότι υπάρχουν ευκαιρίες για επιτυχία και ευτυχία.

2. Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια αισιόδοξη στάση ζωής;

Μερικοί τρόποι για να καλλιεργήσετε μια αισιόδοξη στάση ζωής είναι να εστιάσετε στα θετικά πράγματα, να προσπαθείτε να βλέπετε τις ευκαιρίες αντί για τα εμπόδια και να επιλέγετε την ευγνωμοσύνη και την ευχαρίσ