Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks συνεχίζει το ταξίδι του προς τη Γη

Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks συνεχίζει το ταξίδι του προς τη Γη

Ένας εντυπωσιακός κομήτης με το όνομα 12P/Pons-Brooks, γνωστός και ως “διαβολικός”, προχωρά ακάθεκτος προς τη Γη. Έχοντας μέγεθος περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό του όρους Έβερεστ, αυτός ο κομήτης περιγράφεται ως ένα “ψυχρό ηφαίστειο” καθώς εκτοξεύει πάγο και αέρια με μεγάλη βίαιοτητα. Πρόκειται για έναν κρυοηφαιστειακό κομήτη, που σημαίνει ότι παρουσιάζει ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Αν και ο 12P/Pons-Brooks αναμένεται να πλησιάσει τη Γη τον Ιούνιο του 2024, δεν αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα. Κατά την προσέγγισή του, αναμένεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι ως μια αμυδρή σταγόνα που μοιάζει με αστέρι και διαθέτει μια θολή ουρά.

Οι κομήτες αποτελούνται από έναν πυρήνα που αποτελείται από πάγο, σκόνη και μικρά βραχώδη σωματίδια, περιβάλλονται δε από ένα θολό νέφος αερίων. Ο 12P/Pons-Brooks εκτοξεύει ένα μείγμα αερίων και πάγου, αντί για λιωμένα πετρώματα και λάβα όπως ένα ηφαίστειο στη Γη.

Πρόσφατα, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Eliot Herman παρατήρησε μια νέα έκρηξη δραστηριότητας του 12P/Pons-Brooks. Ο κομήτης έγινε αιφνίδια φωτεινότερος και αναμένεται να συνεχίσει να γίνεται φωτεινότερος τις επόμενες ημέρες. Αυτό αποτελεί ένδειξη νέας έκρηξης κρυοηφαιστειακής δραστηριότητας και εκβλάστησης κεράτων.

Ο 12P/Pons-Brooks αποτελεί ένα φανταστικό θέαμα στον ουρανό και αποτελεί για μας μια ευκαιρία να θαυμάσουμε την ομορφιά και τη μυστηριακότητα του σύμπαντος. Ας είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε και να απολαύσουμε αυτό το ξεχωριστό γεγονός που μας προσφέρει ο κόσμος των αστέρων.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Ποια είναι η διάμετρος του κομήτη 12P/Pons-Brooks;
Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks έχει διάμετρο περίπου 18 μίλια.

2. Πότε αναμένεται να πλησιάσει τον κοντινότερο σημείο της τροχιάς του στη Γη;
Ο 12P/Pons-Brooks αναμένεται να φτάσει στον κοντινότερο σημείο της τροχιάς του στον Ιούνιο του 2024.

3. Είναι απειλή για τον άνθρωπο;
Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.

4. Τι εκτοξεύει ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης;
Ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης εκτοξεύει ένα μείγμα αερίων και πάγου.