Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς η Γη απορρόφησε κομμάτι της Θείας

Σύμφωνα με νέες επιστημονικές προσομοιώσεις, η Γη απορρόφησε ένα μεγάλο κομμάτι της Θείας κατά τη διάρκεια μιας γιγαντιαίας σύγκρουσης που συνέβη πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, το άνω μισό του μανδύα της Γης λιώθηκε, επιτρέποντας σε ένα κομμάτι της Θείας, περίπου το 10%, να διεισδύσει βαθύτερα στον πυρήνα του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου δισεκατομμυρίου ετών, το πέτρωμα που προήλθε από τη Θεία μετακινήθηκε προς το εσωτερικό της Γης και σχημάτισε τις μεγάλες άμορφες μάζες που βρίσκονται σήμερα κάτω από την Αφρική και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτές οι μάζες, που είναι ελαφρώς πυκνότερες από το περιβάλλον πέτρωμα του μανδύα, βρίσκονται σε βάθος περίπου 2.900 χιλιομέτρων και πλησιάζουν τον πυρήνα της Γης.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature και προκειμένου να επαληθευτεί, απαιτείται η ανάλυση πετρωμάτων από τη Σελήνη. Οι διαστημικές υπηρεσίες σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα την αναγκαία παρουσία στο φεγγάρι για να προετοιμαστούν για μελλοντικά ταξίδια στον Άρη, οπότε είναι πιθανό να μεταφερθούν στη Γη περισσότερα σεληνιακά πετρώματα και να αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια για την προέλευση των μυστηριωδών μαζών.

  1. Ποια είναι η Θεία;

    Στη μυθολογία, η Θεία ήταν η μητέρα της Σελήνης, θεάς του φεγγαριού. Στο πλαίσιο αυτής της θεωρίας, αποτελεί έναν πρωτοπλανήτη που συγκρούστηκε με τη Γη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

  2. Πώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι;

    Κατά την επικρατέστερη επιστημονική θεωρία, το φεγγάρι δημιουργήθηκε κατά τη διάρκε