Το “φερμουάρ” στα Ελληνικά

Το “φερμουάρ” στα Ελληνικά

Ένα αντικείμενο που συναντάμε σε καθημερινή βάση χωρίς να του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία είναι το φερμουάρ. Αυτή η λέξη έχει ενσωματωθεί τόσο βαθιά στον κοινό νου, που αναρωτιέσαι πως μπορούσε κάποτε να λείπει από την ελληνική γλώσσα. Είναι προφανές πως το “φερμουάρ” είναι μία δανεισμένη λέξη από τα αγγλικά, αλλά ποιο είναι το αυθεντικό όνομά του;

Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως στα Ελληνικά, το φερμουάρ ονομάζεται “κρίκος-καρφίτσα”. Αυτή η καθαρά ελληνική λέξη αποτελεί μία πιο περιγραφική παραλλαγή για το συγκεκριμένο μηχανισμό που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο και το άνοιγμα ρούχων, τσαντών και αξεσουάρ. Ο “κρίκος-καρφίτσα” αποτελείται από μεταλλικά δακτυλίδια, τοποθετημένα με ακροφύσια που αρθρώνονται, δημιουργώντας ένα σύστημα που επιτρέπει την επαναλαμβανόμενη σύνδεση και απόσυνδεση.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως το “φερμουάρ” έχει γίνει τόσο γνωστό στην καθομιλουμένη, που η προέλευσή του φαίνεται να έχει λησμονηθεί. Το γεγονός πως μπορεί να υπάρχει μια ελληνική εναλλακτική ονομασία γι’ αυτό το αντικείμενο μας δίνει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε τον πλούτο και το εύρος της ελληνικής γλώσσας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιο είναι το αυθεντικό όνομα του φερμουάρ;

Το αυθεντικό όνομα του φερμουάρ είναι “κρίκος-καρφίτσα”.

Ποια είναι η λειτουργία του φερμουάρ;

Το φερμουάρ χρησιμοποιείται για το κλείσιμο και το άνοιγμα ρούχων, τσαντών και αξεσουάρ.

Πόσα δακτυλίδια αποτελούν τον “κρίκο-καρφίτσα”;

Ο “κρίκος-καρφίτσα” αποτελείται από μεταλλικά δακτυλίδια, τοποθετημένα με ακροφύσια που αρθρώνονται, δημιουργώντας ένα σύστημα επαναλαμβανόμενης σύνδεσης και απόσυνδεσης.

Source: Ratpack.gr