Οι αλλαγές στο Manifest V3 της Google και η επίπτωσή τους στις επεκτάσεις

Οι αλλαγές στο Manifest V3 της Google και η επίπτωσή τους στις επεκτάσεις

Η Google ετοιμάζεται να μεταβεί από το Manifest V2 στο Manifest V3 για τον Chrome browser, με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοφιλών επεκτάσεων. Ο στόχος του Manifest V3 είναι να βελτιώσει την ασφάλεια και το απόρρητο της περιήγησης στο διαδίκτυο. Με αυτήν την αλλαγή, η Google θέτει αυστηρότερα όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι επεκτάσεις και πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.

Η αλλαγή αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, ειδικά στους προγραμματιστές των ad blockers. Η Google ανακοίνωσε ότι οι προγραμματιστές πρέπει να προσαρμόσουν τις επεκτάσεις τους πριν από το 2024, όταν και θα απενεργοποιηθούν όλα τα V2 plugins. Τα νέα χαρακτηριστικά που προστίθενται στο Manifest V3 περιλαμβάνουν πρόσβαση DOM για επεκτάσεις ήχου, νέο User Scripts API, αλλά και βελτιωμένη υποστήριξη φιλτραρίσματος περιεχομένου. Ειδικά για τα ad blockers, η Google δεσμεύεται να συνεχίσει την υποστήριξη του declarativeNetRequest API και να συνεργαστεί με την κοινότητα προγραμματιστών.

Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς η αναβάθμιση στο Manifest V3 θα επηρεάσει το uBlock Origin, το δημοφιλέστερο ad blocker για browsers. Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι χρήστες θα παρατηρήσουν σημαντικές διαφορές στη λειτουργικότητα του από ό,τι στο παρελθόν.

Συνολικά, η μετάβαση από το Manifest V2 στο Manifest V3 αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή για τις επεκτάσεις του Chrome browser. Η Google βελτιώνει την ασφάλεια και το απόρρητο της περιήγησης, καθώς και την εμπειρία των χρηστών. Οι προγραμματιστές έχουν την ευκαιρία να προσαρμόσουν τις επεκτάσεις τους προτού οι αλλαγές επηρεάσουν τη λειτουργία τους.