Τεράστιος «διαβολικός» κομήτης αναμένεται να είναι ορατός γυμνό μάτι

Τεράστιος «διαβολικός» κομήτης αναμένεται να είναι ορατός γυμνό μάτι

Ένας τεράστιος κομήτης, που ονομάζεται 12P/Pons-Brooks, πλησιάζει προς τη Γη και αναμένεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι τον Ιούνιο του 2024. Ο κομήτης αυτός έχει διάμετρο 18 μίλια και περιγράφεται ως ένας “ψυχρός ηφαίστειος” λόγω της έκρηξης πάγου και αερίων που εκτοξεύει.

Οι κομήτες αποτελούνται από έναν πυρήνα, ο οποίος αποτελείται από πάγο, σκόνη και μικρά βραχώδη σωματίδια, και περιβάλλονται από ένα θολό νέφος αερίων. Ο κομήτης αυτός, γνωστός και ως κρυοηφαιστειακός κομήτης, παρουσιάζει ηφαιστειακή δραστηριότητα, απελευθερώνοντας ένα μείγμα αερίων και πάγου.

Ο 12P/Pons-Brooks θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρων από τους αστρονόμους. Ένας ερασιτέχνης αστρονόμος, ο Eliot Herman, παρακολουθεί το φαινόμενο αυτό και δηλώνει ότι ο κομήτης έχει φωτίστει απότομα και γίνεται πιο φωτεινός με την πάροδο του χρόνου. Αυτό ενδεχομένως να είναι μια ένδειξη για μια νέα έκρηξη κρυοηφαιστειακής δραστηριότητας και την εκβλάστηση κεράτων.

Παρόλο που ο κομήτης αυτός θα πλησιάσει σχετικά κοντά στη Γη, δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο. Κατά την κοντινή προσέγγιση του, αναμένεται να φαίνεται ως μια αμυδρή σταγόνα που μοιάζει με αστέρι, με μια θολή ουρά.

FAQ:
Q: Τι είναι ένας κομήτης;
A: Ένας κομήτης είναι ένας διαστημικός βράχος που αποτελείται από έναν πυρήνα από πάγο, σκόνη και μικρά βραχώδη σωματίδια, περιβαλλόμενος από ένα θολό νέφος αερίων.

Q: Τι είναι ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης;
A: Ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης είναι ένας κομήτης που παρουσιάζει ηφαιστειακή δραστηριότητα, απελευθερώνοντας ένα μείγμα αερίων και πάγου.

Q: Πόσο φωτεινός θα είναι ο κομήτης 12P/Pons-Brooks;
A: Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks αναμένεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι ως μια αμυδρή σταγόνα που μοιάζει με αστέρι, με μια θολή ουρά.