Το Li-Fi ανταγωνίζεται το Wi-Fi στην τεχνολογία επικοινωνίας

Το Li-Fi ανταγωνίζεται το Wi-Fi στην τεχνολογία επικοινωνίας

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία επικοινωνίας ορατού φωτός (VLC), που μπορεί να ανταγωνιστεί το Wi-Fi στον κόσμο των ασύρματων επικοινωνιών. Η επικοινωνία ορατού φωτός χρησιμοποιεί το ορατό φως για τη μετάδοση δεδομένων, σε αντίθεση με την τεχνολογία Wi-Fi που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά ραδιοκύματα. Αυτή η νέα τεχνολογία, γνωστή και ως Li-Fi, έχει τη δυνατότητα να επιτύχει ταχύτητες πάνω από 100 φορές ταχύτερες από το Wi-Fi.

Αν και το Li-Fi είναι ένα πλήρως δικτυωμένο σύστημα που χρησιμοποιεί τόσο το ορατό όσο και το μη ορατό φως, το νέο VLC είναι μονόδρομος και αξιοποιεί μόνο το φάσμα του ορατού φωτός. Οι επιστήμονες έχουν μειώσει τα προβλήματα που είχαν παλαιότερα τα φωτιστικά σώματα ως πηγές φωτός, και τώρα εξοπλίζουν τα εσωτερικά φωτιστικά με τη νέα τεχνολογία για τη μεταφορά δεδομένων.

Η πηγή φωτός τους, που αναμειγνύει τρία διαφορετικά χρώματα, είναι σε θέση να παρακάμπτει τις παρεμβολές και να διατηρεί σταθερή και ακριβή μετάδοση δεδομένων. Αυτή η νέα τεχνολογία έχει δυνητική εφαρμογή σε πολλούς τομείς, και θεωρείται η επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας που θα χρησιμοποιεί τα κοινά συστήματα φωτισμού.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης αναπτύξει μια συστοιχία οργανικών φωτοδιόδων (OPD) ως δέκτη για τη μετάδοση των δεδομένων. Αυτά τα OPD χρησιμοποιούν ένα οργανικό στοιχείο ημιαγωγού για να απορροφήσουν το φως και να το μετατρέψουν σε ηλεκτρικό ρεύμα. Με το νέο συστοιχία OPD και την καταπολέμηση των παρεμβολών, η μετάδοση δεδομένων γίνεται πιο σταθερή και ακριβής.

Παρόλο που η νέα τεχνολογία έχει δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την εφαρμόσουν σε πραγματικές συνθήκες και να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Σκοπός τους είναι να εξοπλίσουν εσωτερικά φωτιστικά με τη νέα τεχνολογία Li-Fi, προσφέροντας ένα γρήγορο και αξιόπιστο δίκτυο επικοινωνίας για χρήση στο σπίτι και στον επαγγελματικό χώρο.

Η νέα τεχνολογία Li-Fi ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή ασύρματων επικοινωνιών με χρήση του φωτός, προσφέροντας ταχύτητες που είναι πολλαπλάσιες από το σημερινό Wi-Fi. Με αυτή την τεχνολογία, η επικοινωνία θα γίνει πιο γρήγορη και αξιόπιστη, ανοίγοντας νέες πιθανότητες για εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι οικιακές συσκευές και ο επαγγελματικός χώρος.

Συχνές ερωτήσεις (FAQ) βασισμένες στα κύρια θέματα και τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στο άρθρο:

1. Τι είναι η επικοινωνία ορατού φωτός (Visible Light Communication – VLC)?
– Η επικοινωνία ορατού φωτός χρησιμοποιεί το ορατό φως για τη μετάδοση δεδομένων, αντίθετα από το Wi-Fi που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα.

2. Τι είναι το Li-Fi?
– Το Li-Fi είναι μια νέα τεχνολογία επικοινωνίας ορατού φωτός που μπορεί να επιτύχει υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

3. Ποια είναι η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων του Li-Fi σε σχέση με το Wi-Fi;
– Το Li-Fi μπορεί να επιτύχει ταχύτητες που είναι πάνω από 100 φορές ταχύτερες από το Wi-Fi.

4. Τι είναι οι οργανικές φωτοδίοδοι (Organic Photodiodes – OPD);
– Οι οργανικές φωτοδίοδοι είναι δέκτες που χρησιμοποιούν οργανικά υλικά για να απορροφήσουν το φως και να το μετατρέψουν σε ηλεκτρικό ρεύμα.

5. Ποιο είναι το δυναμικό αναπτυξιακό πεδίο του Li-Fi;
– Η τεχνολογία Li-Fi έχει δυνητική εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι οικιακές συσκευές και ο επαγγελματικός χώρος.

6. Ποια είναι η πρόοδος ως προς την εφαρμογή της τεχνολογίας Li-Fi;
– Η τεχνολογία Li-Fi έχει δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες, αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την εφαρμόσουν σε πραγματικές συνθήκες.

Συνδεόμενοι σύνδεσμοι:
https://www.researchgate.net/scientific-contributions/2133745999_M_Di_Stasi_Luisa_corresponding_author
https://www.researchgate.net/scientific-contributions/2153620655_G_Dolas
https://www.researchgate.net/publication/351443332_New_developments_in_optical_wireless_communications