Μια μεθοδολογία παραγωγής οξυγόνου ανακαλύφθηκε στον Άρη

Μια μεθοδολογία παραγωγής οξυγόνου ανακαλύφθηκε στον Άρη

Οι ερευνητές στον πλανήτη Άρη έχουν ανακαλύψει μια νέα μέθοδο παραγωγής οξυγόνου που είναι σημαντική για τη διαβίωση και την εξερεύνηση του πλανήτη. Η έλλειψη οξυγόνου στον Άρη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες. Επίσης, η παραγωγή οξυγόνου στον πλανήτη θα είναι ζωτικής σημασίας για την καύση των πυραύλων που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση διαστημικών σκαφών και φορτίων από τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες βασίζονται στην ύπαρξη υδρογόνου και οξυγόνου στο παγωμένο νερό που υπάρχει στο Άρη. Έχουν αναπτύξει μια μεθοδολογία που χρησιμοποιεί καταλύτες για να διασπείρει τα μόρια του νερού και να παράγει οξυγόνο και υδρογόνο. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να παραχθούν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου από τα παγωμένα αποθέματα νερού.

Η ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε από μια πολυμελή ερευνητική ομάδα στην Κίνα, η οποία χρησιμοποίησε ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες χημικές αντιδράσεις. Το ρομπότ πήρε δείγματα μετεωριτών από τον Άρη και χρησι