Το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid αποκαλύπτει τα μυστήρια του Σύμπαντος

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid αποκαλύπτει τα μυστήρια του Σύμπαντος

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αποκάλυψε τις πρώτες έγχρωμες εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Euclid, ένα ακριβό ερευνητικό εγχείρημα που αναμένεται να διαλευκάνει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι ετών, το Euclid θα παρέχει έναν λεπτομερή τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος, καταγράφοντας τη μορφολογία, τις αποστάσεις και την κίνηση δισεκατομμυρίων γαλαξιών.

Το Euclid αποτελεί το πρώτο τηλεσκόπιο ευρυγώνιας όρασης που προσφέρει τέτοια ακρίβεια στις εικόνες. Με τις παρατηρήσεις που θα συλλέξει, ίσως επιτευχθεί η επιβεβαίωση της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης, μιας υποθετικής ουσίας που θεωρείται ότι επηρέασε την εξέλιξη του Σύμπαντος. Χωρίς τη βαρυτική έλξη που ασκεί η σκοτεινή ύλη, οι γαλαξίες δεν θα είχαν σχηματιστεί.

Ακόμα πιο μυστηριώδης είναι η σκοτεινή ενέργεια, η οποία προτάθηκε πριν από δεκαετίες για να εξηγήσει την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια αποτελούν το 95% της υλοενέργειας του Σύμπαντος, με την κανονική ύλη να περιορίζεται στο 5%.

Η αποστολή του Euclid ξεκίνησε τον Ιούλιο με τη βοήθεια της εταιρείας SpaceX, καθώς η αρχική προσπάθεια ξεκινήματος με το ρωσικό Soyuz ακυρώθηκε. Παρουσίασε αρχικά ορισμένα τεχνικά προβλήματα, αλλά αυτά επιλύθηκαν και το τηλεσκόπιο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία. Βρίσκεται στο σημείο La Grange 2, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη, όπου η βαρύτική έλξη του Ήλιου ισορροπεί με αυτήν της Γης, διατηρώντας το τηλεσκόπιο σταθερό.

Με τη βοήθεια του Euclid, αναμένεται να γίνει μια σημαντική πρόοδος σ