Ανακάλυψη: Οι μακρινότεροι γαλαξίες που παρατηρήθηκαν ποτέ

Ανακάλυψη: Οι μακρινότεροι γαλαξίες που παρατηρήθηκαν ποτέ

Και πάλι, οι επιστήμονες έχουν κάνει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου “James Webb”. Μετά από επαναλαμβανόμενη παρατήρηση του Σμήνους της Πανδώρας, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του δεύτερου πιο μακρινού γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Επιπλέον, ανακάλυψαν και τον τέταρτο πιο μακρινό γαλαξία.

Οι νέες αυτές γνώσεις προέκυψαν από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Astrophysical Journal Letters” από μια ομάδα ερευνητών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Η ομάδα επιβεβαίωσε την απόσταση αυτών των αρχαίων γαλαξιών και διαπίστωσε τις ιδιότητες τους χρησιμοποιώντας νέα φασματοσκοπικά δεδομένα από το τηλεσκόπιο “James Webb”.

Αν και άλλοι γαλαξίες σε αυτή την απόσταση έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, οι νέοι γαλαξίες είναι αξιοσημείωτοι γιατί είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους υπόλοιπους. Ένας από αυτούς είναι επιμήκης, με δομή παρόμοια με φιστίκι, ενώ ο άλλος μοιάζει με χνουδωτή μπάλα. Αν και πιθανώς σχηματίστηκαν από παρόμοια υλικά, φαίνεται ότι έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το φως που ανιχνεύθηκε από το τηλεσκόπιο εκπέμφθηκε από αυτούς τους γαλαξίες όταν το σύμπαν είχε περίπου 330 εκατομμύρια ετών, κάνοντας ένα ταξίδι διάρκειας περίπου 13,4 δισεκατομμυρίων έτη φωτός για να φτάσει στο “James Webb”. Παρόλα αυτά, λόγω της διαστολής του σύμπαντος, οι γαλαξίες βρίσκονται τώρα σε απόσταση περίπου 33 δισεκατομμυρίων έτη φωτός από τη Γη. Αυτοί οι εξαιρετικά μακρινοί γαλαξ