Η Microsoft αποκαλύπτει δύο νέα μικροτσίπ για την τεχνητή νοημοσύνη και τη γενική χρήση

Η Microsoft αποκαλύπτει δύο νέα μικροτσίπ για την τεχνητή νοημοσύνη και τη γενική χρήση

Η Microsoft παρουσίασε δύο ολοκαίνουργια μικροτσίπ που αναπτύχθηκαν εξολοκλήρου από την εταιρεία, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Ignite που διεξάγεται στο Σιάτλ. Το πρώτο μικροτσίπ, με την ονομασία Maia 100, σχεδιάστηκε για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τις προτάσεις της Nvidia. Το δεύτερο μικροτσίπ, με την ονομασία Cobalt 100, είναι αρχιτεκτονικής Arm και προσφέρεται για γενική χρήση, με δυνατότητα ανταγωνισμού των προτάσεων της Intel και της AMD.

Αυτή η ανακοίνωση της Microsoft αποτελεί μια ακόμα ένδειξη του ότι οι εταιρείες τεχνολογίας αρχίζουν να προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους πελάτες τους για τις υποδομές cloud. Οι Alibaba, Amazon και Google έχουν ήδη εκτυλίξει αυτήν την προσέγγιση εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Gartner, η Microsoft είχε περίπου 21,5% μερίδιο αγοράς cloud το 2022 και βρίσκεται δεύτερη μετά την Amazon. Οι εταιρείες αυτές καταναλώνουν μεγάλα ποσά χρημάτων για την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών και για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους.

Η Microsoft σχεδιάζει να διαθέσει τα μικροτσίπ Maia 100 μέσω του cloud Azure της το 2024, ενώ δεν έχει δώσει ακόμη κάποια χρονοδιάγραμμα για τα μικροτσίπ Cobalt 100.

Στον ανταγωνισμό των μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης, η Google είχε παρουσιάσει το Tensor το 2016, ενώ η Amazon Web Services έχει κυκλοφορήσει τα μικροτσίπ Graviton και Inferentia.

Οι τσιπ αυτά αποτελούν μια απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για υπολογιστικούς πόρους για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ιδί